Se alla

Ingen Stephen Hawking utan personlig assistans

Debattartikel

Torsdag 12 april 2018

Publicerad i Katrineholms kuriren 11/4-2018

Nyligen dog den briljante fysikern Stephen Hawking. Hawking levde femtio år med ALS, vilket var femtio år mer än läkarna trodde att han skulle klara. Han blev totalförlamad, rullstolsburen och tappade efter en operation även talförmågan, men det stoppade honom inte. Han förblev aktiv och fortsatte att bidra med sin intelligens och kunskap till mänskligheten.

Stephen Hawking kunde göra detta eftersom han hade tekniska hjälpmedel och personlig assistans. Utan dem hade han varit en grönsak, fånge i sin förtvinande kropp, dömd till isolering. Tack vare personlig assistans och hjälpmedel som talsyntes kunde han istället vara en lysande vetenskapsman, hålla föresläsningar och in i det sista chatta med omvärlden över nätet.

I dagens Sverige håller den socialdemokratiska regeringen på att montera ned LSS och den personliga assistansen. Det drabbar barn med grava funktionsnedsättningar som behöver hjälp att äta och andas. Men det drabbar också människor som kan och vill bidra med sina kunskaper till samhället, men som utan assistans skulle hindras av sina kroppar att göra det.

Liberalerna kämpar för att återupprätta den personliga assistansen. Vi gör det för att försvara friheten för människor som annars inte skulle ha någon frihet alls. Men vi gör det också för att människor som Stephen Hawking ska kunna bidra med allt det de kan och vet. Vårt samhälle skulle vara så mycket fattigare utan dem.

Niklas Frykman

riksdagskandidat, Liberalerna Södermanland