Se alla

Så jobbar landstinget för en bättre miljö

Debattartikel

Tisdag 24 april 2018

Publicerad i Katrineholms-Kuriren 24/4-2018

Vi måste alla bidra till omställningen till ett mer hållbart samhälle. Koalitionen har under mandatperioden fattat beslut om flera klimat- och miljöfrämjande insatser. Bland annat har solceller installerats på flera tak, fler möten sker via video för att skära ned på onödiga resor, och restaurangmenyer har klimatmärkts. På så sätt tas steg för att nå Koalitionens högt uppsatta miljö- och klimatmål.

I landstinget ses transporternas sammansättning över och ska framöver få mer miljövänliga bilar som exempelvis elbilar. Laddstolpar har installerats vid våra sjukhus. Vi har även infört tjänstecyklar till personalen för de resor som kan göras på cykel istället för bil. Det bidrar inte bara till minskade utsläpp och minskad trafik utan ses även som en bonus för en bättre hälsa för vår personal. Därtill har vi tillsammans med andra län infört biljettsystemet Movingo för att underlätta för pendling till och från jobb, nöjen och fritidsaktiviteter.

 Numera sker en ordentlig genomgång av de läkemedel som används för att fasa ut de läkemedel som påverkar miljön negativt. Läkemedel tenderar nämligen att sippra ut i naturen och kan ha en starkt störande funktion i olika arters förmåga att reproducera sig. Utöver detta har våra stora investeringar på om- och nybyggnationer av våra sjukhus haft byggstandard Guld, vilket innebär en mycket hög miljöstandard inom energi, inomhusklimat och byggnadsmaterial.

Vi fyra partier i Koalitionen har genomfört en rad satsningar på att få ner landstingets miljö- och klimatpåverkan. Alla delar av samhället ska vara med och driva på omställningen till ett mer hållbart samhälle och där ska Landstinget Sörmland självklart ta sitt ansvar så att vi lämnar efter oss ett hållbart och livskraftigt Sörmland till våra barn.

För Koalitionen i Landstinget Sörmland

Monica Johansson, finanslandstingsråd (S)

Anna Wåhlström, folkhälso- och miljölandstingsråd (MP)

Mattias Claesson, vice finanslandstingsråd (C)

Fredrik Lundgren, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L)