Äldres och anhörigas frihet måste stärkas
Debattartikel
Tisdag 31 oktober 2017
Publicerad i Sörmlands Nyheter 31/10-17
Årsrika människor är vårdens vanligaste patienter. Även om det i huvudsak är friska år som vi lägger till livet, kommer nästan alla förr eller senare att behöva hjälp från vården och omsorgen. Vissa bara i mindre utsträckning. Andra, som kanske drabbas av demens, kommer att behöva mer omfattande vård.
Vi ser två viktiga reformer som behöver genomföras: Att ge alla en fast läkare och att stärka anhörigvårdarnas situation, bland annat genom att bygga ut systemet med vårdlotsar.
Äldre har ofta varierade vårdbehov och många olika kontakter med vård och omsorg. Allra viktigast är primärvården, med husläkaren och distriktssköterskan: den kontakten har nästan alla, även om man inte behöver regelbunden omsorg, och även om man inte behöver specialistvård. En starkare primärvård är därför särskilt viktig för våra äldre.
Liberalernas sjukvårdsgrupp vill införa fastläkare, efter norsk modell. Fastläkaren ska ge patienten en fast läkarkontakt och kontinuitet i kontakten med vården, samtidigt som sjukvården kan bedrivas effektivare. Varje fastläkare ska ansvara för sina listade patienter och samordna den vård som behövs från andra specialister.
Anhöriga är de vanligaste och viktigaste utförarna av vård. Det är viktigt för många både anhöriga och patienter, men i dag räcker inte alltid orken och var fjärde anhörig blir själv sjuk. Döttrar och äldre hustrur är extra utsatta. Stödet behöver öka. Och självklart måste anhöriga kunna äta med sina nära på sjukhusen och stanna över natten.
Liberalernas sjukvårdsgrupp vill att anhörigvårdare avlastas genom vårdsamordnare eller vårdlotsar som hjälper med sjukvårdskontakter och mot oro. Detta finns i dag i Sörmland, men det behövs fler. Det behöver även skapas kontaktvägar mellan anhöriga och sjukvård och det måste bli lättare att få kontakt med andra i samma situation. Ett nationellt anhörigcentrum med stödlinje dygnet runt kan ge trygghet och avlastning. En grundläggande del i denna förebyggande vård är ett förstärkt ekonomiskt anhörigstöd.
När Liberalerna på landsmötet behandlar ny sjukvårdspolitik är utgångspunkten att människor ska kunna behålla hälsan så länge som möjligt. Alla möten med vården ska ske med bevarad respekt för personens integritet och individuella identitet, även när man har levt länge på Jorden. För oss liberaler är det en frihetsfråga.
Anna Starbrink (L)
ordförande Liberalernas välfärdskommission
Barbro Westerholm (L)
socialpolitisk talesperson
Fredrik Lundgren (L)
gruppledare Landstinget Sörmland