Se alla

175 miljoner till Sörmländsk primärvård i miljardsatsning

Pressmeddelande

Fredag 31 augusti 2018

Alla i Sörmland och Sverige ska kunna välja sin egen fasta husläkare. Det är en av Liberalernas viktigaste sjukvårdsfrågor inför valet, och presenterades av nationella talespersonen Anna Starbrink och toppkandidaten Ewa Callhammar i dag. Liberalernas nationella satsning skulle innebära ett stöd på ca 175 miljoner till Landstinget Sörmland.

Liberalerna satsar över 6 miljarder i sin nationella budget på att stötta landstinget i ett stort primärvårdslyft. Digitaliseringen av vården är också prioriterad, för att öka friheten för både patienter och vårdpersonal med smarta e-tjänster och moderna IT-lösningar.

– Invånarna i Sörmland ska ha rätt till en trygg vård, en vård som håller samman, och en vård där man har möjlighet att välja själv. Vi tror på att ge patienterna och läkarna själva mer makt i vården – då kommer det också bli mer attraktivt att jobba som husläkare vilket är nödvändigt för att primärvården ska klara ett större uppdrag.

Det säger Anna Starbrink (L), ledamot av Liberalernas partiledning och nationell talesperson i sjukvårdsfrågor.

Husläkaren och dennes team ska kunna ge en långsiktig och samlad vård. I teamet ingår t ex sjuksköterska, dietist, psykolog, sjukgymnast med flera så att patienten alltid kan träffa rätt person och få ta del av rätt kompetens för varje vårdbehov. Den fasta husläkaren ska bli en samordnare i vården, för de patienter som behöver mer specialiserad vård.

– Kontinuitet och samordning är viktigt för alla men kanske allra viktigast för äldre. Idag är det alldeles för många som bollas runt mellan olika läkare och detta måste få ett slut. Vi föreslår därför att listningen görs hos den enskilde läkaren och denne blir din fasta vårdkontakt.

Det säger Ewa Callhammar (L), Liberalernas toppkandidat i valet till Landstinget Sörmland.

Liberalerna vill satsa 5,25 miljarder på tre år på ett primärvårdslyft, för att hjälpa regioner och landsting i omställningen till en starkare primärvård där vårdcentralerna tar ett betydligt större ansvar för invånarnas vårdbehov. Det ska ge en nära och trygg vård. Uppdraget som fast husläkare och en ökad möjlighet att etablera sin egen verksamhet väntas göra det mer attraktivt att arbeta i primärvården, att jobba på eller starta en egen vårdcentral. Utifrån befolkningsandelen skulle Liberalernas satsning innebära ett stöd på ca 150 miljoner till Landstinget Sörmland.

För att få fler husläkare vill Liberalerna också satsa 900 miljoner kronor på tre år på att fler läkare ska kunna bli allmänspecialister genom vidareutbildning. Sverige har många läkare jämfört med andra länder, men färre som jobbar i primärvården. Utifrån befolkningsandelen skulle Liberalernas satsning innebära ett stöd på ca 25 miljoner till Landstinget Sörmland.

Totalt skulle Liberalernas satsningar innebära ca 175 miljoner till Landstinget Sörmland förutsatt att regionen genomför satsningar på att stärka primärvården.

– En god vård bygger helt på skickliga medarbetare. Husläkare i primärvården och specialistsjuksköterskor på sjukhusen är det vi måste satsa på, det ska bli mer attraktiva yrken och arbetsplatser, säger Anna Starbrink (L).

Digitalisering är en prioriterad sjukvårdsfråga för Liberalerna. Sjukvården ska utveckla och släppa fram smarta och säkra e-tjänster som underlättar vårdkontakter och behandling för invånare och patienter. För personalen ska moderna IT-lösningar underlätta arbetet. Liberalerna föreslår en nationell investeringsfond som ska stötta landsting och regioner i digitaliseringen.

– Digitala lösningar är en nyckelfråga för att vården ska kunna jobba mer effektivt och våra anställda ska få en bättre arbetsmiljö. Det måste bli ett slut på dåliga IT-system som hänger sig och massa dubbelarbete i olika system. Dessutom kan ny teknik möjliggöra för fler att snabbare få kontakt med vården, säger Ewa Callhammar (L).