Om Niklas

Efter mer än femton år i politiken har jag något så omodernt som lång politisk erfarenhet. Jag har lett Liberalerna i Eskilstuna i mer än tio år. Jag har varit med i med- och motgångar och ridit ut stormar.

Jag har vad som krävs för att ta tillbaka en plats i riksdagen för Liberalerna i Sörmland i valet 2018 och vara vårt läns liberala riksdagsledamot.

Sörmland behöver liberal politik
Isolera inte Stockholm! Sörmland behöver Stockholms arbetsmarknad och Stockholm behöver vår arbetskraft. Jag kommer att arbeta för att förbättra kommunikationerna med väg och järnväg för att på sikt få in hela länet i en gemensam arbetsmarknadsregion med Stockholm.

Sörmland har Sveriges högsta arbetslöshet – över 10 procent – och är därför i skriande behov av liberal politik för fler jobb. Jag kommer att arbeta för att yrkesutbildning, arbetsrätt, regler för småföretag och skatter utformas på ett sätt som fungerar för vårt näringsliv och skapar fler jobb.

Försvara friheten

Liberalismens kärna är den enskilda människans frihet. Idag hotas den friheten från flera håll.

En populistisk våg sveper över Sverige och världen. Gränserna stängs och grundläggande rättigheter ifrågasätts. Putins Ryssland blir allt mer aggressivt och auktoritärt. Kriminella gäng tar över makten i utsatta områden. Hedersrelaterat våld och förtryck håller kvinnor inlåsta i ofrihet. Det kan jag som liberal aldrig acceptera.

Samtidigt attackeras LSS, en av de största frihetsreformerna i vår tid. Att försvara LSS är att ge människor friheten tillbaka.

Därför vill jag försvara vår frihet. Allra mest för de människor som har minst frihet. Vi ska vara tuffa emot brott och tuffa emot brottslighetens orsaker. Försvaret ska kunna försvara Sverige. Och vi ska aldrig darra på manschetten i försvaret av människors frihet oavsett vem, var och hur.

Förnyad framtidstro

Löftet om en bättre framtid är vad som driver människan framåt. De framsteg som görs idag inom vetenskap, teknik och medicin är större än någonsin.

Den ljusnande framtid är vår om vi bejakar utvecklingen istället för att motarbeta den. Jag är övertygad om att vi kan värna både vår välfärd och vår miljö samtidigt som vi har hög tillväxt och sysselsättning om vi bara har lägre och smartare skatter och enklare regler.

Jag vill förnya vår framtidstro. Vi ska ha låga skatter på arbete och företagande och det ska kosta att förstöra klimatet och miljön. Teknisk utveckling, entreprenörskap och delningsekonomi ska underlättas.

Förväntningar från första stund

Ett samhälle med stor frihet ställer också krav på den enskilda människan. När människan får ansvar för sig själv och samhället växer hon.

Att ställa krav är att bry sig. Om vi ska kunna minska klyftan mellan frihetens och ofrihetens Sverige måste vi ha höga förväntningar på människor. En skola där alla elever får möjlighet att lyckas genom egna ansträngningar. En arbetsmarknad där jobb alltid är bättre än bidrag och den som kan arbeta också förväntas försörja sig själv.

Jag vill ha förväntningar från första stund. På eleverna som kommer till skolan. På invandrare som kommer till Sverige.

Pressklipp

Gör det enklare att anställa Debattartikel 2018-01-26

Liberalerna vill förnya framtidstron Debattartikel 2017-12-20

EU behöver engagera sig mer i det sociala replik 2017-12-13

L-förslaget: Dömda ska sitta straffet ut nyhetsartikel 2017-11-17

Om mig

Jag fyller 42 strax efter valet och kan titulera mig pappa till Oscar, make till Åsa och husse till två svarta bondkatter. Etnisk värmlänning i permanent exil i Mälardalen.

Jag tycker väldigt mycket om musik och har spelat i flera band, mest funkband, både trumpet och keyboard. Idag spelar jag i en diskret jazztrio med min far och svåger. Förutom det tycker jag om att laga långkok utan recept, att läsa tjocka böcker om romare och att försöka lära Oscar att bygga Duplo. Sedan några år tillbaka bor jag med familjen i ett rött hus med vita knutar på landet i Jäder utanför Eskilstuna omgivna av rapsfält och rådjur. Jag är usel på trädgårdsskötsel men väldigt bra på att ta livet av krukväxter.

Uppdrag
Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna sedan 2007. Andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ledamot av kommunstyrelsen.

Ledamot av SKL:s beredning för tillväxt och regional utveckling (med ansvar för infrastruktur, arbetsmarknad, flyktingmottagande och näringspolitik bl.a.).

Följ Niklas:

Facebook

Twitter