Se alla

Viktigt med en långsiktig skolpolitik

Replik

Onsdag 16 maj 2018

Publicerad i Södermanlands Nyheter 15/5-2018

Sverige är ensamt i västvärlden om en sådan mångfald av skolor, som ger alla elever möjligheten att välja just den skola som passar dem, utan att föräldrarnas plånböcker ska avgöra vilken utbildning barnen ska få. Grunden för denna möjlighet är att vi har kombinerat en skattefinansierad skola med möjligheten att välja. Våra friskolor har både högre resultat och bättre arbetsvillkor för sina lärare, trots detta tycks vänsterns enda mål vara att stänga dem och neka våra barn rätten att få bestämma över sin utbildning.

Innan friskolereformen genomfördes fanns bara en skola, den offentliga. Detta är denna trista grå vardag Socialdemokraterna i hand med Vänsterpartiet tycks vilja gå tillbaka till med sina förslag om begränsningen av företagens möjligheter att bygga verksamheten långsiktigt. 100-tals skolor kommer att tvingas stänga tack vare regeringens fientliga politik mot valfriheten.

För Liberalerna är det viktigt att vi bygger en långsiktig skolpolitik, där dåliga skolor i första hand ska erbjudas akuta åtgärder i form av extra specialiserade lärare, men i sista hand måste dåliga skolor kunna stängas. Socialdemokraterna vill dock stänga några av landets bästa skolor utan anledning.

Göran Hammarlund (L)

Förbundsordförande för Liberalerna Sörmland