Se alla

Liberalerna vill göra om läroplanen

Insändare

Onsdag 13 juni 2018

Publicerad i Eskilstuna Kuriren 11/6-2018

Nyligen lyssnade jag på P1 som handlade om skolan och betygskriterierna.  I inslaget sade professorn som tagit fram betygskriterierna för historia att faktakunskaper inte existerar per se. Allt beror på vilket perspektiv man har. Vissa kallar detta konstruktivistisk kunskapssyn. Jag kallar det flum.

Självklart ska skolan inte ägna sig åt korvstoppning och självklart ska eleverna tränas i att resonera, analysera och dra slutsatser utifrån historiska skeenden. Framför allt i de högre årskurserna. Men om de ska kunna göra detta så behöver de ju ha gedigna faktakunskaper. Man kan inte resonera kring franska revolutionen utan att först och främst veta om att den ägt rum och när, samt ha kunskaper om tiden innan.

Den här synen på kunskap som är dominerande idag missgynnar elever som kommer från hem utan studietradition. I klartext: barn från arbetarhem och invandrarbarn. Som liberal vill jag ha ett samhälle där varenda unge får möjlighet att sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna. Därför vill Liberalerna göra om läroplanen. Målen ska vara tydliga och fokus ska vara på faktakunskaper.

Liberalerna sätter skolan först. En skola som ger alla barn goda kunskaper är det viktigaste vi kan göra för att försvara friheten för dem som har minst frihet.

Niklas Frykman (L)

Riksdagskandidat för Sörmland