Se alla

Försvara friheten för dem med som har minst frihet

Debattartikel

Måndag 23 oktober 2017

Liberalerna vill bekämpa de växande klyftor som finns i dagens Sverige. Borgerliga partier har hittills varit dåliga på att prata om detta. Det är något vi måste ändra på. Klyftorna går mellan ofrihetens och frihetens Sverige. Liberalernas uppgift är att minska klyftorna så att Sverige håller ihop och försvara friheten för dem som har minst frihet.

Socialdemokraterna har å sin sida varit duktiga på att prata om klyftor. Men när de säger klyftor menar de i princip alltid inkomstskillnader. Vi menar att klyftorna är något djupare och allvarligare än så.

Inte minst finns det stora klyftor mellan dem som är födda i Sverige och dem som är födda i ett annat land. Dessa klyftor riskerar nu att bli ännu djupare. Vi ser ett bidragsberoende som inte bryts, en ny underklass som växer fram och ett utanförskap som riskerar att gå i arv. Utanförskapet visar sig i bristande skolresultat, i arbetslöshet och i brottslighet.

Bara två av tio barn som kommit sent till Sverige klarar grundskolan. Arbetslösheten är tre gånger så stor för utrikes födda som för svenskfödda. Bland utrikes födda är andelen som inte gått gymnasiet, rädslan för brott och trångboddheten mycket högre än hos svenskfödda. 100 000 unga människor lever med hedersförtryck. Så här kan vi inte ha det!

Klyftan går mellan frihetens och ofrihetens Sverige. Mellan dem som har alla möjligheter och chanser i världen och dem som inte ens kan föreställa sig dem.

För ett liberalt parti är det viktigaste att varenda människa kan bestämma över sitt eget liv. Att drömma fritt och stort och arbeta hårt för att förverkliga drömmarna. Att sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna. Men för allt för många är dörrarna stängda.

I ofrihetens Sverige växer barn upp utan att se sina föräldrar gå till jobbet. Där är det ofta kaos i klassrummet. Där förverkligar ingen sina stora drömmar. I ofrihetens Sverige är det ingen självklarhet att kunna gå klädd som man vill, gå ut när man vill eller ens sätta sig på ett café. Där tappar människor hoppet om att någonsin kunna påverka sin framtid.

Därför behövs en liberal politik för att bryta ofriheten och sprida hopp om framtiden. Brott med hedersmotiv ska straffas hårdare för att sätta stopp för hedersförtryck. Det behövs enkla jobb med lägre lön för att öppna dörren till arbetsmarknaden för dem som står utanför. Förlängd skolplikt för nyanlända för att ge alla barn den tid de behöver för att lära sig. Regelförenklingar för att det ska bli möjligt att bygga bostäder billigare. Och 5000 fler poliser för att se till att det finns poliser där och då man behöver dem.

Vi kan göra det. Det finns ingen större uppgift för oss liberaler än att bygga broar över klyftorna. Vi måste hålla ihop vårt land och att ge alla människor som bor här framtidstro och frihet. Frihet måste försvaras och allra mest ska den försvaras för de människor som har minst frihet.

Niklas Frykman riksdagskandidat, Liberalerna Sörmland