Se alla

En budget för hälsa, trygghet och välbefinnande

Debattartikel

Tisdag 7 november 2017

Publicerad i Sörmlands Nyheter, Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren 7/11-2017

På dagens landstingsfullmäktige lägger Koalitionen en budget med tonvikt på långsiktighet i den sörmländska hälso- och sjukvården. Våra satsningar stärker landstingets verksamheter så att vår personal får en bra arbetsmiljö och våra patienter kan få en trygg och säker vård, samtidigt som vi stärker upp vårt hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Socialdemokraternas, Miljöpartiets, Centerpartiets och Liberalernas fokus är en tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård. Invånarna i Sörmland ska med lätthet få kontakt med vården och få adekvat hjälp. Här ser vi att vår satsning på digitalisering kommer till stor nytta. Digitalisering tillgängliggör vården på ett helt annat sätt än tidigare. Tekniken möjliggör både en snabb kontakt med sjukvården och en snabb återkoppling.

För medarbetare i vården innebär digitalisering att kunna ge vård och omsorg av högre kvalitet. Digitaliseringen handlar dock inte i första hand om den nya tekniken, utan innebär om nya sätt att arbeta och fler kontaktytor mellan vården och medborgarna. Det bidrar till effektivare insatser och frigör resurser till de som behöver personliga möten.

Vår budget förstärker sörmlänningars tillgång till vård. Satsningar på lättakuter på vårdcentraler, dit invånare i Sörmland kan vända sig till med enkla akuta åkommor, innebär en mer tillgänglig hälso- och sjukvård. Vidare satsar vi i vår budget på specialiserad sjukvård i hemmet. Detta innebär att patienter kan få kvalificerad vård i hemmet som alternativ till sjukhusvård, samtidigt som stöd ges till anhöriga.

Vi i Koalitionen fortsätter vår satsning på sörmlänningars hälsa, välbefinnande och trygghet. Vår budget förstärker ytterligare hälso- och sjukvården samtidigt som vi tar ytterligare steg mot ett bättre bemötande, trygga miljöer och ett attraktivt och hållbart landsting.

För Koalitionen i Sörmland

Monica Johansson
finanslandstingsråd (S)

Anna Wåhlström
folkhälso- och miljölandstingsråd (MP)

Mattias Claesson
vice finanslandstingsråd (C)

Fredrik Lundgren
hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L)